Descoperirea care ar putea salva internetul: cercetătorii au depășit limita de capacitate
Cercetătorii au reușit să depășească una dintre cele mai importante limitări ale fibrei optice.
În urmă cu câteva săptămâni, a fost adusă în atenția publicului problema de capacitate care ar putea afecta toți utilizatorii internetului. În fibra optică, datele sunt transformate în lumină, care este apoi ghidată folosindu-se principiul reflexiei repetate. Pentru a se mări cantitatea de informații transportate, se folosește metoda de sporire a intensității luminii transmise prin reflexie repetată.
În viitorul apropiat, însă, aceasta nu ar mai putea fi o soluție viabilă. Intensitatea poate fi crescută până la un anumit punct. Această limită era aproape de a fi atinsă, iar în condițiile în care ar fi fost depășită, semnalul ar fi putut fi degradat. Grație unei noi descoperiri, însă, cercetătorii au reușit să mărească de aproape 20 de ori puterea semnalului transmis, fără a afecta în vreun fel calitatea acestuia.
În acestea condiții, o cantitate mai mare de date ar putea fi transmisă pe o distanță mult mai mare. Costurile suportate de companii ar fi, de asemenea, reduse, iar datorită faptului că semnalul poate circula peste 7400 de mile fără a fi afectat, nu ar mai fi nevoie de atât de multe repetoare. Conform Gizmodo, secretul stă în capacitatea de a prezice interferențele care apar pe parcurs, aceasta din urmă fiind reversibile atunci când ajung la destinație.
”Sistemele bazate pe fibră optică în ziua de azi sunt ca nisipul mișcător. În nisip mișcător, cu cât te zbați mai mult, cu atât te scufunzi mai mult. În cazul fibrei optice, odată ce crești intensitatea deteriorezi semnalul și îi limitezi raza de acțiune. Abordarea noastră elimină această limită, astfel încât semnalul va putea parcurge distanțe mai mari fără a avea nevoie de un repetor”, a declarat Nikola Alic, unul din cei implicați în proiect.